• Tove M Taalesen

God kaffe fra Guadeloupe

Jeg samarbeider med reiseselskapet Langley. Den enkleste måten å reise til Guadeloupe.

Bestill reise til Guadeloupe her

Guadeloupe er en av de paradisiske øyene i Karibia. Øya er en region til Frankrike, og språket er fransk og valutaen euro.

Guadeloupe ligger mellom Dominica i sør og Montserrat, Antigua og Barbuda i nord. Øygruppen består av de to hovedøyene Basse-Terre og Grande-Terre som ligger så tett at man kommer fra den ene øya til den andre via en kort bro. Sett ovenfra minner de to største øyene om vingene på en sommerfugl, og øyene blir derfor også kalt «Le Papillon». La Désirade, Marie-Galante og Les Saintes hører også til øygruppen.

Guadeloupe var en gang mest kjent for kaffe, vanilje og kakao. Kaffen fra Guadeloupe var ansett som den beste kaffen i verden. Men, det tar ni måneder å få en bananplante til å bære frukter, mens du må vente fem år på å høste dine første kaffebønner. Enkel matematikk å forstå at kaffeproduksjonen ble erstattet med bananplantasjer. På slutten av 1600-tallet ble det produsert rundt 6 000 tonn kaffe på Guadeloupe. I dag utgjør produksjonen knapt 15 tonn.

Kaffeplantasjen Domaine de Vanibel er en familieeid plantasje som ligger i nærheten av landsbyen Vieux-Habitants. Familien Nelson har eid eiendommen siden 1974, og produsert kvalitetskaffe siden 1992. Jeg møtte tre generasjoner Nelson; bestefar i huset som var den som startet opp med bananproduksjon på eiendommen, sønnen som har overtatt, og er lidenskapelig opptatt av at stedet skal drives bærekraftig for den neste generasjonen. Yngstedatteren var ti år, og allerede interessert i familiebedriften. I hvert fall så mye at hun tok på seg jobben som tolk for bestefar og far. Hun hvisket meg i øret at hun kanskje ville bli engelsklærer når hun ble stor! Men, lidenskapen for kaffe er stor i familien - så hvem vet, kanskje er det hun som driver Domaine de Vanibel om femten år.

Domaine de Vanibel drives økologisk, og familien tenker bærekraft i alle ledd. Kvalitet på sluttproduktet er viktigere enn kvantitet. Det gjør at Vanibel produserer 1 tonn kaffe i året. Kaffefrukten fra de ti hektarene plukkes for hånd, og behandles med den største varsomhet av de fem arbeiderne som er tilknyttet eiendommen. Vanibel har beholdt bananplantene fordi den gir skygge til kaffebuskene. Kaffen er skyggedyrket for ikke å bli brent i den sterke karibiske solen.

Kaffen er hundre prosent arabica, og selges ikke på øya, den er for kostbar for det lokale markedet. Det som ikke selges i den lille butikken på gården eksporteres til Frankrike. Kaffen selges i Frankrike under merket Malongo.

Noen hvisket meg i øret at Domaine de Vanibel leverer kaffe til det franske presidentpalasset, og kaffen skal være den franske presidentens favoritt.

Bestill reise til Guadeloupe her

Familien inviterte meg inn for å smake på kaffen, og etter min mening - var den smakfull. Rik, moden og velbalansert. Det gir en spesiell følelse av å ha tre generasjoner sittende rett ovenfor meg, serverer meg en velbrygget kopp med kaffe og se inn i deres forventningsfulle øyne. Liker hun kaffen vår?

Det står stor respekt av mennesker som arbeider med jordbruk, og som produserer med både hodet og hjertet. Guadeloupe har tøffe værforhold, og for ikke mer enn to år siden traff orkanen Maria øya hardt. Men, familien arbeider målbevisst med det som er deres store drøm og kjærlighet - produsere kvalitetsprodukter og et varemerke som kan forvaltes av neste generasjon.

Om du vil besøke Domaine de Vanibel kan du lese mer om plantasjen her.

Det er også mulig å overnatte på eiendommen. Les mer om det her.

Bestill reise til Guadeloupe her

#KaffepåGuadeloupe #reisetipsomkaffe #reisetips #godkaffepåGuadeloupe #Guadeloupe #guadeloupeisland #ilesguadeloupe #DomainedeVanibel #Malongo #Kaffefordenfranskepresidenten #Karibiskperle #Karibien #HoteliKaribien #karibiskøy #reiseselskapetlangley #LangleyResortFortRoyal #langleyliving #explorefrance #france #franskeøyer #ferietips #hvorskaljegreisei2020 #hvemertovemtaalesen #ToveTaalesen #ToveMTaalesen #Tove #Travelqueen #TravelQueenNorwaysinekaffetips #travelqueennorwaysblogg #sustainabletravel #sustainability #coffeeexporter #coffee #loveofcoffee #kaffegeek #skribentforkaffemagasin

21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle