• Tove M Taalesen

Topp fem fra 2018


2018 har vært et magisk år, med besøk til 23 destinasjoner verden rundt. Det har vært bybesøk, strandliv og kulturopplevelser i Karibien, Asia og Europa. Jeg har tråkket opp stiene fra barndommen, med besøk til Drammen, og sett hvordan byen har utviklet seg til å bli en moderne, og interessant by. Jeg har reist alene, med venninner, familie og på presse-reiser. På min vei har jeg møtt lokalbefolkningen, presidenter, ordførere og andre Instagrammere. 2018 var året jeg forstod at jo mer jeg reiser, jo bedre forstår jeg at kunnskapen min om verden og historien har store forbedringspunkt. Jeg må rett og slett reise mer i 2019!

KLM har tatt meg med på reiser til andre verdensdeler, og vist meg at reise kan kombineres med hensyn til miljøet og bærekraft. Fokuset ombord er mat-svinn og kildesortering. Personalets uniformer resirkuleres til interiør ombord på de nye KLM maskinene. Jeg har blitt imponert over flyvertinnenes lange arbeidsdager, og store smil, og jeg har fått sitte både i cockpit, og vært co-pilot på et lite åtte manns privatfly. (Jeg har reist med KLM til St. Maarten, Aruba, Hong Kong og Amsterdam, og flyreisene har vært sponset)

Menneskene jeg har møtt, har gått rett i hjerteroten, de aller fleste i alle fall. Reiseguider, lokale turistkontorer og stolte hotelldirektører. Frokost-vertene på Aruba som med moderlig omsorg sørget for varm kaffe laget med kjærlighet, og en varm klem hver morgen. Ekstra godt når jeg var ti dager alene på tur.

Hong Kong

Hong Kong

Kontrastenes by, og en verdensmetropol med spennende koloni-historie. Byen som fortsatt føler seg britisk, og nekter å godta kinesernes tilstedeværelse. Her får du det beste jeg har smakt av street-food noensinne, og du kan reservere bord på high-end restauranter, med den mest spektakulære utsikten jeg noen gang har opplevd. Bortgjemt, mellom skyskrapere og finansfolk kan du finne små sjarmerende gater med templer, munker og boder, som selger kinesisk medisin laget av geite-penis. For oss Instagrammere er Hong Kong et eldorado med skyhøy bygninger lysshow og utsiktspunkt hvor du kan se hele byen og den eldre delen av Hong Kong, Kowloon.

Tips:

Bestill guiden Toh via Airbnb. Han tok oss med til Sham Shui Po, et av de eldste områdene i Hong Kong. Vi spiste lunsj på en lokalrestaurant, tok en kald øl med lokalbefolkningen og fant Hong Kongs beste utsiktspunkt. Vi avsluttet med middag, midt i gaten etter at mørket hadde senket seg og spiste nydelig mat. Jeg betalte 680 kroner, og fikk seks timer med privat guiding rundt i Hong Kong, to måltider, snacks og drikke. Og, det var som å møte en gammel studievenn. Sjekk ut Airbnb for tips til din reise.

Sigdal i Buskerud

Den lille bygda, ikke så langt fra Blåfarveværket på Modum, som kalles for kunstnerdalen og hvor lokalbefolkningen er opptatt av bærekraft og forvaltning av jorda. Jeg besøkte bygda på sommeren, og den ene varmerekorden etter den andre. Vi stoppet på veien for å bade, og kjøpe is.I Sigdal får du lokalprodusert mat, og kunst i skjønn forening. I Sigdal finner du kunstnerhjemmet til gullalderkunstnerne Th. Kittelsen og Chr. Skredsvig. Begge kunstnerhjemmene er godt bevart og åpne i sommerhalvåret. Chr. Skredsvigs hjem Hagan åpnet sommeren 2016 nytt galleri; Galleri Skredsvig.

Tips:

Ta turen til Galleri Skredsvig, og Cafè 1889 som er franskinspirert og serverer kaffe, og franske kaker. Det er et sommereldorado med grønnkledde åser, bunadskledde damer og norsk kunst i skjønn forening.

Les mer om Sigdal her

Serbia, og Beograd

Landet med broket historie, og som geografisk ligger i sentrum av Europa med gjennomgangs årer fra Østen til Europa. Menneskene jeg møtte vil jeg aldri glemme. Jeg skulle ønske jeg klarte å leve etter samme motto: vi vet hva historien har gitt oss, det er usikre tider. Vi aner ikke hva morgendagen bringer oss. La oss spise, drikke, danse og elske. Uteserveringer er fulle av folk som nyter kaffe, øl eller spiller kort, alle dager i uken. Ingen kan feste som serberne, og ingen jeg har møtt setter mattradisjonene sine høyere. Jeg hadde dem innholdsrike dager med sykketurer, kanopadling og vinsmaking. Om det er en ting som er helt sikkert: jeg reiser tilbake på besøk.

Tips:

Hold deg unna alle nymoderne restauranter som det finnes mange av, og som holder god kvalitet. Ta heller sjansen på de mer folkelige som serverer hjemmelaget mat, og fotballkamp på tv. Det er to ting serberne tar alvorlig: alle måltider skal ha kjøtt, og fotball er døds-alvorlig. Kombinasjonen er lidenskap i praksis.

Les mer om Serbia her

Skottland

Har du sett Outlander, og latt deg sjarmere av den rødhårete, Jaime Fraser med den sexy dialekten? Da vil du like Skottland også. Dramatisk landskap med høye klipper og brutal sjø, og ruinene fra gamle slott i bakgrunnen. For oss Instagrammere er det lett og finne motiver for publisering. Jeg besøkte Balmoral Castle, og fant ut at her kan jeg tilbringe sommerferien sammen med kongefamilien. Kanskje ikke i like påkostede omgivelser som selve dronningen, men hun leier ut små hytter til oss vanlige folk.

Tips:

Kjør ruten North East 250, den vil ta deg fra granittbyen Aberedeen, gjennom "the highlands" og til Balmoral Castle. Du vil oppleve kysten og innlandet, og det er flere rimelige overnattinger underveis. Legg inn et stopp på et whiskey-destilleri, sjekk ut selene som soler seg i Ellon, og spis is i Portsoy.

Les mer om Skottland her

Aruba

De karibiske øyene stjal hjertet mitt i 2018. Med besøk til Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten og St. Barth på noen få måneder, er det vanskelig å velge en øy som den aller beste. Men, felles for øyene er de beste strendene i verden, deilige rytmer og spennende drinker. Trenger du å koble helt ut, og bare konsentrere deg om livet her og nå så er Karibien rett for deg.

Tips:

Aruba er den mest velutviklede om du ønsker høy standard på hotellene, forutsigbar mat og WIFI tilgang. Ta båten ut til den private øya hvor flamingoene holder show gjennom hele dagen, og du er garantert et fint Instagram bilde.

Les mer om KLM, og deres nettverk av destinasjoner her

#toppfemliste2018 #reiseruteforSkottland #høstferieniSkottland #feriehusiSkottland #nordmenniSkottland #skotskeslott #slottsferieiSkottland #aruba #Karibien #karibiskøy #StBarth #StMaarten #instamomentsiAberdeen #serbia #traditionalcheeseinserbia #beograd #novisad #hongkong #hongkong #asia #byferie #sommerferie #Dronningenssommerferie #Sigdalkommune #gratisisisSigdal #ChristianSkredsvig #kunstnerdalen #kunst #norskkunstner #julemarked

516 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle