Søk
  • Tove M Taalesen

Villa Catherine St. Barth

Jeg reiser med flyselskapet KLM.

Kunstner-villaen som er til leie, ligger i gåavstand til Nikki Beach på St. Barth. Villaen skulle egentlig hete Villa Polaroid, men selskapet Polaroid skulle ha så mye penger for navnet at eieren heller kalt villaen opp etter seg selv; Villa Catherine. Eiendommen ligger med panoramautsikt til sjøen, og har et gjennomført designuttrykk. Catherine har selv designet og fått bygd huset. Interiøret og kunsten er hennes egen private samling. Hun forteller at leiligheten i Paris har samme utrykk. Jeg vet ikke hva denne stilen kalles, men den oppleves som eklektisk kitch med design elementer, kraftige farger og sterke kunstuttrykk på veggene.

St. Barth er lekegrinden til de rike og berømte i Karibien. Den er i fransk eie, og det ligger et slør av fransk dekadens over øya.

Denne lille øya var Sveriges siste koloni. Kong Gustav III av Sverige byttet den til seg fra Frankrike i 1784. Nesten hundre år senere, i 1878 solgte svenskene den tilbake til franskmennene, men den dag i dag finnes det mange spor der fra svensketiden. Hovedstaden på øya er Gustavia, som ble oppkalt etter Gustav III.

Øya ble ødelagt av orkanen Irma i september 2017, og det gjør inntrykk på meg når Cathrine forteller om de skjebnesvangre timene Irma herjet 6. september. Hun forteller om evakueringen av øya i forkant av uværet, men at hun og moren ble igjen. Sammen med et vennepar forberedte hun eiendommen til århundrenes værste storm. Hun forteller om mamma på 94 år som både hører og ser dårlig, og blir lagt i et badekar for beskyttelse. Om hvordan de ligger sammenkrøpet på badegulvet og hører Irma herje på utsiden. Etter et par timer roer vinden seg, og en av naboene banker på, og sier at faren er over. Synet som møter Catherine er ubeskrivelig. Øya er ribbet for vegetasjon, det finnes ikke løvverk eller planter igjen. Hele hus er revet fra hverandre - tak og vegger er borte. Hun takker høyere makter for at hun er i livet, og at huset fortsatt står. Det er ingen elektrisitet eller telefonforbindelser. De er alene i det karibiske hav.

Hun forteller om naboene som går sammen, og sjekker alle har det bra. Heldigvis er ingen liv gått tapt, kun enorme materielle skader. Sammen kommer de seg igjennom timene etter Irma. En nabo kom med brød, en annen med kjøtt og en nabo hentet frem champagnen han hadde gravd ned i hagen. Sammen satt de rundt bålet, og skålte for å være i livet. Et fellesskap for livet.

St. Barth er en ressurssterk øy som fra dag en etter Irma satte i gang med oppbygging av øyas infrastruktur. Det tok ikke mange døgnene før strømforsyningen, telefonforbindelsen og håndtverkere var i gang med oppbyggingen. I dag ett år etter Irma er øya 95 prosent restaurert, det er noen få familier som fortsatt ikke har fått bygd opp huset sitt igjen. Dette er unikt for Karibien.

Tiltross for at øya ligger midt i orkanbeltet, og er utsatt til for vær og vind så hindrer ikke dette kjendisene å investere i eiendom. Her ligger det luksusvillaer på rekke og rad. Og du skal ikke være overrasket over å møte Roman Abramovich, Gigi Hadid eller Europeiske kongelige på supermarkedet. Her går de fredelig rundt uten bodyguards. Catherine forteller at her er det ingen som låser dører, og alle lar nøklene stå i bilen. Her finnes det ikke kriminalitet.

Kombinasjonen av fransk dekadens, tropisk klima og Europeisk arkitektur gjør dette til en lekegrind for de rike og berømte. For 8000,- natten kan du leie Villa Catherine. Da får du et designhjem med et soverom, panoramautsikt og gå-avstand til Nikki Beach.

#karibiskøy #stbarth #flyklm #KLM #reismedKLM #reismedklm #frankrike #franskøy #reisetips

This site is proudly designed by Tove M Taalesen and WIX
  • Gray snapchat Ikon
  • Gray Instagram Ikon
  • Gray Linkedin Ikon
  • Gray Twitter Ikon
  • Gray Pinterest Ikon
  • Gray YouTube Ikon
  • Gray Facebook Ikon