• Tove M Taalesen

SERBIA, rett inn på topplisten


Serbia

SERBIA

Serbias historie er fylt av konflikter. Landets strategiske plassering mellom to kontinenter har gjort det utsatt for invasjoner av mange folk. Beograd antas å ha blitt jevnet med jorden av 30 forskjellige arméer over tidens løp. Senest da den ble bombet av NATO i 1999 – men den står der fortsatt. Gang på gang har den hevet seg fra asken, og beholdt sin sjel. Byen har blant annet vært underlagt grekerne, romerne og Det bysantinske riket. I moderne historie har landet vært en sosialistrepublikk som Jugoslovavia, og ble erklært som den uavhengige Republikken Serbia i 2006. Et området preget av konflikter i gammel historie og nyere historie - og som ikke vet hva morgendagen bringer. Jeg skal ikke skrive om historien, eller hva det betyr for et folk å være i krig, men det er umulig å beskrive Serbia, Beograd og menneskene uten å nevne krig. Menneskene jeg møtte er så levende og livsglade. Jeg kan ikke forstå hvordan det er å bo i et området som stort sett alltid har vært i konflikt med noen, og hva det gjør med menneskene som bor der. Jeg bor i Norge, trygge og forutsigbare Norge. Jeg er uendelig takknemlig for å være norsk, og bo i et av verdens mest stabile samfunn. Når du vokser opp med internasjonale konflikter i generasjoner, preges hele samfunnet og folkeslaget. Det setter seg fast i DNAet, og preger menneskene og livet. Menneskene jeg møtte i Serbia er så livsglade. De nyter mat, drikke og livet, uten å være patetisk. Det er en realistisk tilnærming til livet - vi vet hva vi har i dag, men ikke hva morgendagen bringer. La oss leve, elske og nyte! Kanskje vi har noe å lære av en slik mentalitet..

Man kan kalle Serbia en av Europas best gjemte hemmeligheter. Det gjør i alle fall Lonely Planet, som regnet Serbia som en av topp 10 steder i verden å reise til i 2015.

Serbia

BEOGRAD

En storby, og metropol. En av verdens eldste byer. Hovedstad i det gamle Jugoslavia, og nå en by i rask utvikling. Ikke misforstå, dette er en moderne by, med et moderne samfunn. Byen har rik arkitektur fra flere tidsepoker, store avenyer og design-butikker. Men, det er store oppgraderinger på gang med utbygginger av kjøpesentre, nye boligkomplekser og høy aktivitet innen mote og design. Det er stor investorer fra ulike nasjoner som bygger og utvikler. Jeg vil gjerne tilbake om noen år for å se de ulike byggeprosjektene når de er ferdige.

Min beste beskrivelse av Beograd er at den må oppleves. Det er noe veldig levende og intenst over byen.

Serbia

TOPP 10 I SERBIA

  1. Finn deg en god guide som kan vise deg rundt, gjerne i områder ikke "alle" andre besøker. Be om en guide som kjenner byen, og som kan vise deg de bortgjemte restaurantene og kanskje til og med ta deg med på et av de tre "hemmelige" restaurantene i byen. Jeg ble invitert til en "hemmelig" restaurant, hvor du må ha kode for å komme inn. Denne var en husbåt på elven Sava, en av de to elvene som møtes i Beograd. Elven Donau krysser ti land, flere enn noen annen, og de fire hovedstadene Beograd, Bratislava, Budapest og Wien ligger ved dens bredd.

  2. Skal du besøke en turistattraksjon så er det Kalemegdan-festningen. Utsikten herfra er formidabel, og de lokale samles her oppe for å slappe av sammen, drikke kaffe, spille sjakk, la barna leke på grøntarealene og for å nyte utsikten og solnedgangen. Få med deg de to kirkene som ligger inne på festningen. Og du må selvfølgelig ikke gå glipp av den nakne mannen: Victor. Kunstneren ville egentlig ha den midt i sentrum, det ville ikke kvinnene i Beograd. De synes det var altfor uanstendig å ha en kliss naken mann med alt av utstyret fremme, og som et kompromiss ble statuen flyttet til festningen. Kunstneren likte ikke det, og plasserte skulpturen slik at ingen kan se ansiktet.

  3. Kaker på Mandarina Cake Shop. Vakre kunstverk som smaker himmelsk. Reiser du til Beograd må du kutte ut slankekuren. Kaker og desserter er en stor del av kulturen deres, og jeg lover det er verdt hver eneste lille kalori. Det er en herlig mix av familietradisjoner med moderne teknikk som gjør disse kakene så smakfulle og vakre.

  4. Tesla Museum er verdt et besøk. Han var var en oppfinner, fysiker og ingeniør og er Serbias mest kjente person. Moderne biografier har døpt Tesla «mannen som oppfant det tyvende århundret». Han ble av sin tid sett på som tryllekunstner, magiker og bedrager. Tesla er best kjent for sine mange revolusjonerende bidrag til disiplinene elektrisitet og magnetisme mot slutten av det 19. århundre og starten av det 20. Bilmerket Tesla er oppkalt etter han. Er du heldig får du være med på spennende aktiviteter som er moro for både barn og voksne.

  5. Sankt Savakirken er den Kirken er bygd til ære for Sankt Sava, den første erkebiskop i den serbisk-ortodokse kirke, og regnes som den største ortodoksekirke i verden. Den ligger på Vracar høyden og er et av byens landemerker der den er synlig fra nesten alle kanter av byen. Byggingen kom i gang i 1935, men murene var bare noen få meter høye da arbeidet stanset da andre verdenskrig brøt ut. Siden den gang har den vært under kontinuerlig bygging, og er helt avhengig av donasjoner for å bli fullført. Den er så vakker, og virkelig verdt et besøk.

  6. I 2012 skrev BBC om matrevolusjonen i Beograd. En by med så mye påvirkning fra mange matkulturer har gitt grobunn for svært mange spennende spisesteder. Jeg spiste så mye god mat her, både økologisk vegan-mat og tradisjonell serbisk mat. Det er ikke mulig å besøke dette landet uten å spise kjøtt. Selv om det er flere vegetar-restauranter som tilbyr økologisk mat og vegan - så er det lange tradisjoner med kjøtt-mat her. Jeg anbefaler deg å prøve Ćevapi, nasjonalrett både i Bosnia og Serbia. Det er kjøtt servert i en lompe med litt grønnsaker og en dressing som ikke er dressing, men smør.

  7. Sykkeltur langs Savasko Jezero, en innsjø med populære strender og sportsaktiviteter. Hvem skulle tro at denne byen hadde vakre strender med populære strandrestauranter. Jeg leide el-sykkel, og syklet først rundt i byen for å kikke. Deretter tok jeg turen ut til denne kunstige innsjøen som ligger i et parkområdet med sportsaktiviteter av alle slag. Golfbane, tennisbane, fotballbane, sykkelstier og grill områder. Og endte opp langs vannkanten med en deilig iskaffe i en av solstolene. Dette må du få med deg i Beograd. Ryktene sier at dette er stedet for både rosèvin i solnedgangen, og etterfesten tidlig på morgenen.

  8. Besøke en vingård i et av nærområdene. Serbia har store vinområder, hvor det produseres kvalitetsvin. Det er ingen grunn til ikke å benytte muligheten til vinsmaking når du først er på tur. Det finnes mange å velge mellom, og sjekk på nettet etter en som er i nærheten av der du er.

  9. Kanotur på elven Donau. Jeg leide kajakk i Novi Sad hos Dunavski Rafting . På blikkstille vann padlet jeg nedover elven i 30 varmegrader. Her kan du leie både plast-kajakker og håndlaget tre-kajakk laget av eieren Alexsandar Ciric. Ikke bli overrasket om du blir invitert på både kaffe og raki før du tar et eneste padletak. Livet i Novi Sad bever seg sakte fremover, og nyt roen mens du er der.

  10. Økologisk vegetar/vegan mat får du tak i flere steder i Serbia. Jeg fant en i Novi Sad som heter Bananas Novi Sad. Her var det et stort utvalg av juice, vegetar-retter, vegan og rå-food. I Beograd fanrt jeg god i sentrum som heter Mandala. Det er en voksende interesse for økologisk mat, og også vegetar/vegane alternativer. Serberne ble litt overrasket når jeg spurte etter økologiske matbutikker, og tok meg med på et av de mange grønnsakstorgene som finnes rundt omkring i de fleste byer. Her står lokale produsenter og selger varene sine. Det er et fokus på småskala-produsenter, og mange av dem har et bevisst forhold til sprøytemidler, uten å kalle det økologisk mat.

Serbia

Serbia

Serbia

Serbia

Serbia

BLOGGEN MIN - TRAVELQUEENNORWAY

Vil du følge meg dag for dag, og se hvordan min hverdag som blogger er? I tillegg til denne hjemmesiden har jeg bloggen min hos blogg.no, her legger jeg ut hver dag og du kan følge planleggingen for turer, pakking go selvfølgelig dag for dag på tur.

I fjor sluttet jeg jobben min for å følge drømmen min. Ga opp fast inntekt og trygge rammer til en hverdag jeg selv må skape hver dag.

Jeg angrer ikke en dag!

Vil du følge drømmen din og leve det livet du ønsker?

Følg bloggen min TRAVELQUEENNORWAY

TravelQueen

#serbia #hytteiSerbia #Serbia #beograd #belgrade #novisad #reisetips #reise #reiseblogger #travelqueennorwaysblogg #travelqueennorway #storbyferieiEuropa #storby #Europasbestgjemtehemmelighet #reiseguide

26 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle