• Tove M Taalesen

Roadtrip i Skottland


Photo: Visit Aberdeenshire

Med VISIT ABERDEENSHIRE reiste jeg ruten NORTH EAST 250 . Turen gir et godt inntrykk av hva Skottland har å by på, og som absolutt fristet meg til å reise tilbake. NORTH EAST 250 er en kjent "roadtrip" rute som tar deg fra Aberdeen, og rundt i hele fylket. Du flyr til Aberdeen, og turen tar en 1.5 time. Fra flyplassen kommer du deg lett inn til sentrum på 30 minutter, med bussen som koster 35,-.

Du kan lett planlegge turen din ved å besøke hjemmesiden til VISIT ABERDEENSHIRE eller siden til NORTH EAST 250.

Er du som meg som tenker at Skottland er værhardt, bratte klipper og høyland. Så kommer du til å bli overrasket, det er så mye mer. Jeg ble rett og slett forelsket i landet. Været har vært like fint i Skottland denne sommeren som hjemme i Norge. Så både regnjakka og paraplyen fikk hvile i fred. Jeg fikk virkelig oppleve at Skottland er mer enn natur og vær, og menneskene her vil du rett og slett elske.

For å inspirere deg får du mine 7 høydepunkter på turen.

Du kan selvfølgelig legge inn dine favoritter og flere stopp underveis.

Tove M Taalesen

FORVIE SANDS

Skottland har en imponerende kystlinje og det er det flere enn oss turister som har oppdaget. Forvie Sands er et eldorado for oss som synes det er spennende å se dyr i sitt rette element. Langstrakte sanddyner er som "fast food" for fugler på vei sørover eller nordover, avhengig av sesong. I strandkanten lå selene tett i tett, og solte seg. De litt mer nysgjerrige svømte rundt, og fulgte oss med blikket. Noen av dem forsøkte seg til og med som fotomodeller. Bildene jeg tok ble ikke så bra, så jeg kan ikke legge dem ut her. Men, det var en fin formiddag hvor jeg kom veldig nære det rike dyrelivet.

Forvie Sands finner du 30 minutter fra Aberdeen, og følg kystveien. På veien ser du spektakulær natur med stupbratte klipper og nydelige strender. Ikke gå glipp av bystranden i Aberdeen.

Photo: Tove M Taalesen

SLAINS CASTLE

I Cruden Bay ligger ruinene av slottet Slains Castle. Slottet er fra 1597, men verdt et besøk for storslagen utsikt. Vær forsiktig om du gjør som meg, og klatrer opp den ene falleferdig tårnbygningen. Det er ikke rekkverk og se deg godt for, om ikke stuper du rett ut.

Slottet var til inspirasjon for den irske forfatteren Bram Stoker da han skrev Dracula i 1887. Ryktene sier at han brukte puben Kilmamock Arms som bolig da han skrev boken. I gjesteboken har han signert, og boken ligger godt bevart hos sjefen for puben den dag i dag. Jeg fikk ta en titt i boken, og fant signaturen hans da jeg spiste lunsj der. Og stedet har forøvrig den beste "sticky toffee pudding" i hele Skottland, sies det.

Slains Castle finner du 30 minutter fra Forvie Sands.

Photo: Tove M Taalesen

DUFF HOUSE

Et fantastisk hus, og eiendom bygd i 1740. I dag er det museum med sterke tilknytninger til Norge. Under krigen var huset oppholdssted for de allierte, og spesielt mange nordmenn bodde der. Her lærte nordmenn de allierte styrkene å gå på langrennski. Under krigen kom også Kong Haakon på besøk, og stolt tok guiden meg med opp i fjerde etasje for å vise hva som er gjemt inne i et skap. På veggen har nordmennene malt det norske flagget. Et stolt symbol til ære for den norske Kongen. Besøket av Kongen var viktig under krigen, og en stor del av DUFF HOUSE historie i dag. Huset er full av kunst og fine gjenstander, absolutt verdt et besøk om du er som meg som liker pene ting og pene hus. Eller du er opptatt av historie, husk å fortell at du kommer fra Norge. Du får garantert spesialbehandling, skottene elsker nordmenn.

Du finner Duff House 4 minutter fra hotellet om du overnatter som meg på The Banff Spring Hotel.

Photo: Tove M Taalesen

PORTSOY

En fantastisk landsby med en havn verdt å besøke. Gå helt ut på klippene så får du noen virkelig fine "instamoments". Når du har tatt bildene for sosiale medier og familiealbumet, ta fatt på den litt bratte veien opp til PORTSOY ICE CREAM. Her får du Skottlands beste iskrem. Uten tvil. Is er det beste jeg vet, og her er det over hundre ulike valgmuligheter. Det er kø hele dagen, og alle ingrediensene er lokalt produsert. Selv frukt og bær fra eierens egen hage er pynt på den deilige iskremen Jeg smakte på flere typer, og valgte tilslutt hvit sjokolade og jordbær. Valgets kval..

Portsoy finner du ca 15 minutter fra Duff House.

Photo: Tove M Taalesen

BALMORAL CASTLE

Dronning Elisabeths sommerresidens. Du kan lese mer om å bo på slottet her. Slottet har et fantastisk parkanlegg, og siden jeg var invitert som gjest fikk jeg også vite en hemmelighet. På eiendommen finnes et mindre hus som Dronningen bruker mer enn selve slottet. Vi besøkte huset, men fikk ikke ta bilder. Her bor hun når hun ikke "vil" åpne hele slottet, og låner det gjerne ut til barn og barnebarn også. I tilknytning til eiendommen er det også en fin golfbane som du helt sikkert kan teste ut om du er god i golf. BALMORAL CASTLE er verdt et besøk, selv om turen dit er lang. På veien kjørte vi gjennom det skotske høylandet med en helt annen vegetasjon enn ved kysten.

Det tar ca 1 time og 45 minutter fra Portsoy til Balmoral Castle.

Photo: Tove M Taalesen

ABERDEENSHIRE HIGHLAND BEEF

Et av høydepunktene for meg var å beske Grace Noble og hennes jenter. Hun driver farmen med de søteste kuene jeg noen gang har møtt. Jeg liker kuer, og spesielt sånne med skikkelig personlighet. Aberdeenshire highland cow er en tradisjonell skotsk ku med lang pels. den går ute hele året og elsker å bli klødd og børstet. Grace driver farmen ABERDEENSHIRE HIGHLAND BEEF sammen med de to døtrene sine, og det er skikkelig "girl power" på gården. Du kan besøke gården, men ta kontakt på forhånd så du er sikker på at passer. Kuene får så godt stell at stjernekokker fra London etterspør kjøttet. På gården er det selvfølgelig både hunder og katter også, og jeg skal love deg at de lever et godt liv. Om jeg kan våkne opp i mitt neste liv som katt på denne gården vil jeg være verdens lykkeligste katt.

Det tar 20 minutter fra hotellet om du velger å bo på samme hotell som meg, Maryculter House Hotel.

Photo: Tove M Taalesen

THE BAY FISH & CHIPS I STONEHAVEN

Stonehaven er en liten landsby "verdenskjent" for sin gode fish & chips. For meg var det en artig opplevelse å stå i kø sammen med lokalbefolkningen og bestille "standard handdock" og "homemade tartare sauce" på THE BAY FISH & CHIPS. Det var skikkelig fish & chips med ekte remulade. Jeg fikk også smake på Skottlands nasjonalbrus som heter Irn Bru. Selvfølgelig er dette take away, og vi satte oss utsiden med utsikt til sjøen. Jeg tror aldri jeg har smakt noe bedre. Mye fett og fullt av kalorier, men verdt turen på tredemølla etterpå.

Du finner The Bay ca 30 minutter fra Aberdeenshire Highland Beef.

Photo: Tove M Taalesen

OVERNATTING

Jeg startet og avsluttet turen min i Aberdeen, her bodde jeg på JURYS INN ABERDEEN

Første natten på tur overnattet jeg på Banff Springs Hotel.

Andre natten på tur overnattet jeg på Maryculter House Hotel

BLOGGEN MIN - TRAVELQUEENNORWAY

Vil du følge meg dag for dag, og se hvordan min hverdag som blogger er? I tillegg til denne hjemmesiden har jeg bloggen min hos blogg.no, her legger jeg ut hver dag og du kan følge planleggingen for turer, pakking go selvfølgelig dag for dag på tur.

I fjor sluttet jeg jobben min for å følge drømmen min. Ga opp fast inntekt og trygge rammer til en hverdag jeg selv må skape hver dag.

Jeg angrer ikke en dag!

Vil du følge drømmen din og leve det livet du ønsker?

Følg bloggen min TRAVELQUEENNORWAY

#Forviesands #slainscastle #visitaberdeenshire #visitscotland #visitabdn #scotland #scotlandsnow #DuffHouse #BalmoralCastle #ferierepåslott #reiseruteforSkottland #høstferieniSkottland #feriehusiSkottland #skotskeslott #laksefiskeiSkottland #nordmenniSkottland #slottsferieiSkottland #leiehytteriSkottland #NorgeogSkottland #skottland #travelqueennorwaysblogg #slowtraveling #slowvacation #reisetips #lovegreatbritain #VisitGreatBritain

84 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle