Søk
  • Tove M Taalesen

Oppskrift på Tinn-lefse


Har din familie tradisjonelle oppskrifter som du må bake for at det skal bli jul?

Vår familie lager Tinn-lefser, som vi spiser til frokost i julen. Vi spiser lefsene sammen med stekt fiskepudding eller som tilbehør til rakfisk.

Oppskriften er viktig, men selve seremonien er like viktig for et godt resultat.

Vi er så heldige at vi har "gamle-tantene" i familien som læremestere. Under god veiledning og motivasjon er vi med på å føre tradisjonene videre.

Det er en utrolig fin tradisjon for oss å starte julen på Løkemoen i Tinn i Telemark med lefsebaking, bading i stampen og førjulskos. Vi fyrer i stampen hele dagen, mens lefsene blir produsert på kjøkkenet.

Lykke til, og god baking!

Oppskrift:

4 kg poteter (Kerspink)

1/2 kg margarin

1 beger seter-rømme

1 kg hvetemel

1 kvart fløte

Oppskriften gir ca 35 emner

Utstyr:

Takke

Kvern

Vekt

Kjevle med spor

Nylonstrømpe til kjevla

Baketeppe til å bake på

Kost

Løftepinne (rundt kosteskaft)

Stekepinne (flat pinne)

Lefseklede til å legge de varme lefsene

Fyll:

4 små beger med meierismør

2 kg sukker

Dagen før baking:

1. Skrell poteter, kok og avkjøl.

2. Hvetemel og margarin smuldres sammen.

3. Potetene males i kvern i to runder.

Settes kaldt til dagen etter.

Sett frem alt utstyr, så det blir romtemperert.

Har du ikke et bakehus(!) så forbered kjøkkenet så logistikken gjør bakingen og stekingen lettere.

Bake-dagen:

1. Bland alle ingredienser sammen, og kna godt. Kna veldig godt.

En av hemmelighetene er at deigen blir bladet grundig, etter gammel tradisjon gjøres dette manuelt, uten maskin. Gjerne av sterke menn!

2. Rull deigen til fire pølser.

3. Del inn i emner av 130-150 gram.

4. Sett emnene kaldt.

5. Takka må være varm, og smøres med smør før bruk.

6. Emnene kjevles ut en etter en på baketeppet. Bruk nok hvetemel så ikke lefsene setter seg fast. Lefsene skal være tynne, og fyll hele takka.

7. Stek på takka i noen sekunder, når lefsa "slipper" takka. Da snur du den.

Dette er en teknikk som du må øve på. Her er det ulikt fra takke til takke hvor lang tid hver lefse må stekes.

Beregn at de 3-4 første lefsene er prøve-lefser.

8. Varme lefser legges i lefseklede. Bunke med 10 lefser.

9. Avkjøl lefsene (noen timer).

10. Smør lefsene med smør/sukker blandingen.

11. Brett lefsene i to, og klipp lefsene i passende stykker.

Lefsene kan selvfølgelig spises med engang eller legges i fryseren.

Uperfekt baking en lørdag før jul. Uten mat-styling og photoshop, men mye latter og moro!

Norske juletradisjoner beskrevet av VisitNorge

Tradisjoner og julemat

Norsk folkemuseum

Visit Telemark

Tinn Kommune

#Tinnlefse #OppskriftpåTinnlefse #julebakst #oppskriftpålefser #lefsertiljul #lefserfratelemark #hvordanlagelefser #hvordanlagetinnlefser #hvakanjegbakepåtakka #juletradisjonerfraTelemark #hvaskaljegbaketiljul #familietradisjoner #telemarksjuletradisjoner #christmas

281 visninger
This site is proudly designed by Tove M Taalesen and WIX
  • Gray snapchat Ikon
  • Gray Instagram Ikon
  • Gray Linkedin Ikon
  • Gray Twitter Ikon
  • Gray Pinterest Ikon
  • Gray YouTube Ikon
  • Gray Facebook Ikon