Søk
  • Tove M Taalesen

Øyhopping på 4000 meters høyde


Står Macchu Picchu på bucket listen din?

Siste dagen på Inkaturen står vi ved ”Sun gate” tidlig om morgenen, før soloppgang. Machu Picchu åpenbarer seg foran oss. Et fantastisk syn, og det gleder meg å fortelle at Peru har enda mer å tilby.

Etter fire dager ute i Andesfjellene og tre døgn i telt, er det utrolig deilig å bli møtt av et mannskap i stram uniform og et musikk orkester i det jeg sjekker inn på Andean Explorer fra Cusco til Puno. Det er hvite duker, sølvtøy og panoramavinduer som viser høye topper med snø, og lamaer som drøvtygger middagen sin. Bakerste i toget er baren med åpen terrasse, og jeg synker ned i lenestolen med en pisco sour med god samvittighet. For meg finnes det nesten ingen ting som er bedre enn forventningene om at dette er et luksustog som skal ta meg med på enda flere opplevelser, og at det ventes afternoon tea og tre retters middag er jo en sann glede etter noen døgn med quinoa og potetsuppe.

Vel fremme i Puno reiser vi ut med båt på Titicacasjøen som ligger på grensen mellom Peru og Bolivia. Innsjøen ligger på over 3800 meter, og er en av de høyestliggende innsjøene i verden. Vårt første stopp er sivøyene som var modell for Thor Heyerdahl når han bygde flåtene til Ra-ekspedisjonene.

Her bor flere familier, som aldri satt sine føtter på fastlandet. De har sin egen skole som barna går på, og de lager håndtverk som selges til turistene som besøker dem. Gleden og varmen som disse menneskene utstråler er sjeldent, og jeg skjenker en tanke til at lykken i livet høyst sannsynlig ikke er wifi, iphone og fulle kalendere. Inntrykk gjør også de fargerike draktene som alle går med, og da jeg får lov til å prøve en av dem, blir jeg som et lite barn igjen.

Vi er invitert som gjester til en familie som bor på Amantani, øya som har toppene Pachamama og Pachatata - som kalles for "mother earth" og "father earth". Begge toppene er over 4100 meter høye, og jeg blir fortalt at mange bruker templet på toppen til meditasjon og yoga. Vi får med oss solnedgangen med utsikt ut mot Bolivia, før vi går "hjem" for å gjøre oss klare til dans. Naboene har ordnet fest for oss på lokalet, og iført øyas nasjonaldrakt danser vi natten inn. Fysisk aktivitet er krevende på nesten 4000 meter, men etter snart 7 dager i over 3000 meter over havet, føler jeg meg relativt akklimatisert. Anpusten og sliten blir man vel uansett av å bli svingt rundt i de sene nattestimer av sterke menn.

Vi avslutter øyhoppingen med en tur til Taquile, - "Ama sua, ama llulla, ama qhilla" -

ikke stjel, ikke lyv, ikke vær lat.

Det er leveregler etter de gamle inkaene som de lever etter her. Innbyggerne her er veldig spirituelle og praktiseres små ofringer til moder jord hver dag som endel av inkatradisjonene.

Guttene lærer å strikke fra de er åtte år, og i dag lever innbyggerne av håndverket som stort sett blir produsert av mennene. Det er utrolig fasinerende å sitte på det solfylte torget og se guttegjengene som sitter sammen og strikker. De strikker, prater og tygger cocablader.

For meg var det fint å avslutte Macchu Picchu turen med øyhopping i Titicacasjøen. Området her er Inkafolkets første kjente bosettingsområdet, og har en rike kultur og praktfulle håndverkstradisjoner.

Foto by: Lars Kofoed og Cato Kristiansen

#macchupiccu #bucketliste #reisetilsøramerika #ferieturmedhistorie #øyhoppingisøramerika #iinkaenesfortspor #cocablader #motherearth #peruogbolivia #thorheyerdahlogra #sivøyene

21 visninger
This site is proudly designed by Tove M Taalesen and WIX
  • Gray snapchat Ikon
  • Gray Instagram Ikon
  • Gray Linkedin Ikon
  • Gray Twitter Ikon
  • Gray Pinterest Ikon
  • Gray YouTube Ikon
  • Gray Facebook Ikon