• Tove M Taalesen

Stjernedryss fra Michelin-guiden, er det snobberi?

Hva slags mat ønsket vi å spise? Er det mat laget av kokker på slavekontrakter? Det er ikke lenge siden en av Norges beste kokker stengte din egen suksess-restaurant fordi han han hadde hatt 12 dager fri på 11 år. Restaurantbransjen er i utgangspunktet drevet av lave lønninger, lange dager og ufaglært arbeidskraft. Og det er et konstant press for å lykkes. Det er ikke bedre på restauranter som får stjerner fra Guide Michelin. Jeg vet om et tilfelle på en av restaurantene som har vært nevn i forbindelse med årets utdeling, at kokker jobber "frivillig" på egen fritid før arbeidsdagen starter med å sanke inn sopp, bær og urter for å ha ferske og unike råvarer. Er dette akseptabelt? For meg høres det ut som en slavekontrakt og alt annet enn frivillig. Det er riktig nok ikke kontraktsfestet, men det er en høy grad av forventning ved ansettelse at: sånn gjør vi det hos oss. Enten så akseptere man det, ellers så får en annen kokk jobben. Jeg vet også at det oppfordres til ikke å ha kjæreste, barn eller være aktiv i familien sin fordi det tar vekk det kunstneriske fokuset. Er dette greit? Så hvordan klarer kokkene å jobbe 15-20 timer i døgnet, syv dager i strekk - hele året.

Dette er en bransje hvor kokain, amfetamin og koffein-piller er mer vanlig enn vitaminer.

Tenk på det neste gang du sitter og mesker deg ved et av byens bedre steder. Eller er du en av dem som tenker at det er helt Ok å være rusa på jobb?

Så hvordan deles disse stjernene ut. Er det rettferdig konkurranse eller er det "gutteklubben-grei" som avgjør dette, basert på bestikkelser og smøring. Her er det mange vennetjenester, gratis måltider og skittent spill før vi vanlige gjester lar oss imponere av medias omtaler og lange ventelister. Jeg tror tiden er moden for at media går litt grundigere gjennom hvordan nominering og utdeling foregår.

Eller er journalistene også en del av disse "fete kattene" som ikke takker nei til et gratis måltid, i bytte mot en positiv og imponerende omtale. Enhver liten restaurant er avhengig av at media spiller på lag. Vi mennesker er flokkdyr og drar til de samme stedene som alle andre - gjerne anbefalt av Guide Michelin, VG eller Dagens Næringsliv. Smaken er som kjent som baken - delt. Guide Michelin og journalistene har en makt de vet å utnytte. Hvem synes egentlig at en 10 retters med skum, umami og molekylær gastronomi er det som smaker best?

Eller er det journalistene og inspektørene fra Guide Michelins sjanse for gratis mat og gratis dyr drikke som bestemmer årets eller ukens anbefalinger?

7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle