• Restaurantdronningen

Frimurerlosjen i Oslo

På fredag var jeg så heldig å være invitert som gjest hos frimurerne. Grand Introducer, Arne Hilmar Andresen og hans kone Eli Andresen tok i mot meg i en grandios hall. Begge hadde stor kunnskap om huset og historien til frimurerne. Det første som møter meg i trappen er djevelen selv, han er tilfeldigvis åpenbart seg i marmoren som er lagt...

Jeg ble guidet gjennom sal etter sal med lysekroner og bladgull. Her er det portretter på veggene helt tilbake fra Oscar 2. tid - og kanskje til og med lengre.

Stamhuset ble bygd i 1894 og har en stor sal som kan dekkes til over 300 personer - det er mer enn store spisesal på Det kongelige slott.

Vidkun Quisling okkuperte Stormesterens møterom med den flotte kaminen. De tente opp, rommet ble fylt av røyk, og alle måtte rømme. Kaminen har aldri vært i bruk, og er ikke knyttet til en pipe. Det fortelles også om at i dette rommet var vår egen Konge på besøk for mange år siden, og hadde det så hyggelig at adjutanten måtte minne han om tiden minst tre ganger - men det er en annen historie.

Frimurerne ble betraktet som en fiende av nazismen, og ble forbudt i Tyskland i 1935. Mange ble sendt i konsentrasjonsleirer under krigen. I det fantastiske Armigeral-rommet kan jeg fortsatt se rester etter kulehull. Tyskerne malte og ødela de fleste rommene, alle symboler tilknyttet frimureri ble dekket over. Det har kostet utrolig mye penger å renovere dette praktfulle bygget.

Jeg fikk se Johannessalen som brukes av alle grader til og med 6. grad. Fra syvende grad og oppover brukes et helt annet rom som jeg fikk anledning til å se. Jeg lovet å ikke fortelle om rommet fordi det skal være hemmelig for fremtidige innehavere av syvende grad. Det jeg kan si er at rommet imponerer. Og at jeg er helt sikker på at i dette huset er det både hemmelige ganger og hemmelige rom som ikke engang eksistere på tegninger over huset.

Følg med på bloggen fremover så kommer det flere spennende historier om dette bygget som ligger midt i sentrum av Oslo.

17 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle