• Tove M Taalesen

Er jeg fin nok for deg? Unni Askelands nye utstilling på FineArt

"Unni Askeland er en betydelig kunstnerinne. Oppfører seg slik vi vil at kunstnere skal oppføre seg. Hun er definisjonen på en bohem som er født hundre år for sent. Du er ikke bare en fargeklatt, du er selve fargen. En hardt arbeidende kunstner - fantastisk arbeidslyst og arbeidsvilje." Dette sa Christian Ringnes i sin åpningstale på FineArt på Tjuvholmen til et fullsatt lokale - og avslutter med: "Ja, Unni - du er fin nok for meg".

"Er jeg fin nok for deg", er en krevende tittel. Unni er et menneske som byr på seg selv. Hun er sjenert, men usjenert. Hun er tøff som byr på sin egen sårbarhet. Hun viser grafisk og billedlig hele Unni. Naken. Pupper, lår og rumpe er synlig for alle som vil se. Ja, den er også til salgs. Du kan rett og slett kjøpe Unnis kropp og henge den på veggen. Jeg synes hun er modig. Hun viser seg selv med sine feil og mangler i en verden som aller mest er opptatt av at alt skal være perfekt. Vi har alle godt av å se Unni sin kunst. Hun er en av Norges mest utdannede kunstnere. Hun har utdannelse fra Oslo Tegne- og Maleskole (1982?1983), Kunstskolen i Kabelvåg (1983?1984), Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (1984?1985), Vestlandets kunstakademi i Bergen (1985?1986) og Statens kunstakademi i Oslo (1987?1992). Og hun er befriende lite pompøs eller snobbete. Hun minner om Kristiania bohemene på 1800-tallet med Christian Krogh og Oda Lasson. Hun går sine egne veier og hun bryr seg ikke så mye om hva alle mener om henne.

Jeg kjenner henne som ekte og genuin. Hardarbeidene. Jeg har likt kunsten hennes lenge, men denne utstillingen - rett og slett elsker jeg. For meg oser verkene hennes denne gangen av femininitet. Den oser av selvtillit. Og mest av alt vitner den om en hardtarbeidende kvinne som gjerne provoserer det etablerte snobbete kunstmiljøet.

Vi skal heie på sterke kvinner som lykkes, gratulerer Unni Askeland!Skal vi bedømme oss selv ut fra utseende? spør Christian Ringnes avslutningsvis. Han både spør og svarer: "den blir tapt, resten blir bedre og bedre."

Da kan vi glede oss til neste utstilling.

#unni #unniaskeland #norskkunstner

29 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle